top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMargreet Feenstra

Zes zondagmiddagen TuinTheater 2024

Bijgewerkt op: 1 dag geleden


Oh, oh, oh, wat was het leuk, dat Theater Toeren Bij De Boeren in 2022. Als organisatoren waren we van plan om het dit jaar nóg eens te organiseren. Maar een festival fixen als particulieren betekent dat we persoonlijk aansprakelijk zijn in het geval brand of een ander ongeval dat in een klein hoekje zit. Dat vinden we op het terrein van anderen, die ook nog onze buren zijn, een te groot risico. En een stichting oprichten voor één theaterdag in de twee jaar, met alles wat daar bij komt kijken, dat zagen we niet zitten.


Daarom organiseren we dit jaar zes zondagmiddagen TuinTheater. Gewoon, bij een van ons in de achtertuin, voor een select gezelschap toneelminnende vrienden, buren, bekenden. Zes minifeestjes voor ons eigen netwerk dus eigenlijk. De eerste acteurs zijn uitgenodigd om te komen spelen, de vrijwilligers van de vorige keer zijn benaderd om te komen helpen én kijken, en wij zien uit naar zes gezellige, ontroerende, vrolijke, interessante, bijzondere middagen.


We mikken op twee (en een keer zelfs drie!) voorstellingen op een middag, met een drankje en minimaal één van de zes zondagen 's avonds samen eten. Ik zie dat al helemaal voor me: met z'n allen aan een lange tafel, bij ons in de boomgaard. Zonnetje erbij, eindeloos praten over de voorstellingen en over andere mooie dingen in het leven, genieten van het gezelschap en het gesprek.


Gelukkig mag ik zelf ook spelen! Samen met Guus brengen we onze nieuwe voorstelling Gif. Dat zal op zondag 18 augustus 2024 zijn. Zien we je deze zomer?


Deze zes zondagmiddagen dus:

Zondag 14 juli 2024, 21 juli 2024, 28 juli 2024, 4 augustus 2024, 11 augustus 2024, 18 augustus 2024. Helpen en kijken als vrijwilliger? Mail me dan ook svp!


VOORSTELLINGEN Zondag 14 juli 2024


Vijf sec. erin eruit. Een man en een vrouw ontmoeten elkaar in het geheim, in hun eigen stad die ze al hun hele leven delen. Ze hebben slechts een uur de tijd. Ze wisselen herinneringen uit aan de liefde van vroeger. Ondanks de liefde die ze delen zijn ze beide eenzaam: zij is nog altijd vrij, hij is gebonden. Die onevenredige verdeling zorgt voor het nodige drama. Maar er is nog iets ergers: hun liefdesspel duurt slechts vijf seconden. Daarna is het voorbij. En na dat ene uur waarin alles moet gebeuren, duurt het wachten op het wederzien een eeuwigheid.

Spel Auke Nieuwenhuis, Emmy Zeetsen. Regie Petra Kagchelland


The drag factor. Tijdens zijn optreden in een dragshow heeft Sam aan zijn vader bekendgemaakt dat hij homo is. Zijn moeder had hij het al eerder verteld. Als hij in het ziekenhuis ligt na een auto-ongeluk, verwerken de ouders Bas en Suzie  samen het nieuwe beeld dat ze van hun zoon hebben.

Spel Werner Koenen en Ivana Gutierrez. Regie: Erwin Dekker.


VOORSTELLINGEN Zondag 21 juli 2024


ONTVLAMBAAR -Muziektheatervoorstelling Ontvlambaar Je houdt je kop dicht hè. Het is Rozemeyer. Ik mag Barbara zeggen. Ze heeft sproetjes op haar armen en een litteken rechts onder haar navel. En als ik bij haar in bed kruip, dan is dat niet om te gaan slapen… ;) Barbara Rozemeyer, 36 jaar, is docente Frans op een school voor voortgezet onderwijs. Een aantal jaren geleden is ze verlaten door haar man. Toch is ze best gelukkig. Haar collega’s respecteren haar en ze heeft het naar haar zin in haar baan. Ook privé heeft ze haar leven op de rails. Maar dan verschijnt de 18-jarige eindexamenkandidaat Guido Maenhout ten tonele. Hij heeft een zekere ‘je ne sais quoi’ en is zich daar volkomen van bewust.


Op muzikaal-theatrale wijze brengen de acteurs een controversieel onderwerp in beeld, ondersteund door live zang en videomontages. Aan het einde neemt de voorstelling een verrassende wending die garant staat voor optimale betrokkenheid bij het publiek. Elke voorstelling is een unieke beleving omdat toevalselementen een rol spelen. Het kan dus zijn dat als u de voorstelling bekijkt, u twee verschillende eindes ziet.

Zang/Spel: Willem van der Cruysen, Nanneke Piek, Peter van Wolferen en Rogier Monsieur (techniek)





NAGESLACHT gaat over oorlog. Veel verschillende wapens worden ingezet; één ervan is geweld tegen vrouwen. Deze voorstelling gaat over dat geweld en over een vrouw, die ondanks haar weerbaarheid alles kwijtraakt. De voorstelling onthult stapje voor stapje wat er is gebeurd en waarom de vrouw handelt zoals ze handelt. Geen oordeel, maar als toeschouwer zelf tot een oordeel komen.

Spel Iris Heusschen. Tekst en regie Koos Dam








VOORSTELLINGEN Zondag 28 juli 2024



SIEBER XXY - In SIEBER XXY onderzoekt Sieber hoe het komt dat ie pas op zijn 40ste de stap naar het vaderschap overwoog. Over het syndroom van Klinefelter, chromosoomafwijking, onvruchtbaarheid, anders zijn en het leven onder de kerktoren van een Vlaams dorp. Gekruid met humor en enkele liedjes begeleid op ukelele (ongeveer 60 minuten).


Door Sieber Marly


De andere voorstelling voor deze datum worden binnenkort bekend gemaakt.








De andere voorstelling op deze dag is nu nog een verrassing!


VOORSTELLINGEN Zondag 4 augustus 2024


Doek! Het is drie weken voor de première als de zoveelste tegenspeler van Richard van Berkhove vertrekt. Het grillige humeur in combinatie met overmatig drankgebruik van de acteur jaagt zijn toneelpartners stuk voor stuk gillend de gordijnen in. Eigenlijk is er maar één vrouw die de grote Richard van Berkhove aan kan. Ooit studeerde actrice Lies Oorthuizen met hem af aan de toneelschool met hetzelfde stuk dat nu op springen staat. Daarna schitterden ze samen jarenlang op het toneel als het perfecte acteurskoppel. Tot Lies haar toneelcarrière aan de wilgen hing en aan de Franse Rivièra ging wonen. Onder bepaalde voorwaarden is zij bereidt om het stuk te komen redden. Dat is het begin van een steekspel tussen twee mensen die elkaars liefste vijanden zijn. Of ze de eindstreep halen is nog maar de vraag, misschien valt het doek al vóór de première.

Spel: Simone Adriaanse en Willem van der Ent. Regie: Anke Tanihatu.


BRAK is een komische en hartverscheurende voorstelling over het leven en de liefde.

“Stel…. Het is misschien wel de ergste ziekte die er is, de ziekte van Stel.” Will en Tosca zijn broer en zus uit een groot gezin. Zij zijn als enige twee overgebleven, de jongste en de oudste. Zij delen behalve een appartement ook een levenslang verleden. Ze zorgen voor elkaar, mopperend en zeurend, grappend en snerend. Hun liefde voor elkaar zit verstopt in ergernissen en bemoeizucht. Zonder zicht op nog veel toekomst, kauwen ze keer op keer op het leven dat achter hen ligt. Een dramatische gebeurtenis uit hun kindertijd vreet zich een weg naar vandaag, de laatste middag met z’n tweeën.

Spel: Liesbeth Peters en Peter Adriaanse. Regie: Anke Tanihatu. Tekst: Frank Houtappels. Licht en geluid: Gertjan Adriaanse. Artwork: Escha Tanihatu / Harm Boer / Brigitte van Klinken.


VOORSTELLINGEN Zondag 11 augustus 2024


Night, mother - Het stuk begint met de dochter die haar moeder vertelt dat ze die avond een einde aan haar leven maakt. Wat volgt is een indringende dialoog tussen een moeder en haar dochter over het leven en de dood. Waarin ze lijnrecht tegenover elkaar blijken te staan. Het stuk eindigt in een verontrustende, maar onvermijdelijke climax. 


Spel: Anita Oosterbaan en Iris Heusschen. Regie Annet Huizing






Rubensvrouw - Birgit (1979) is in 2007 afgestudeerd aan Theaterschool De Trap. Nadat zij vooral met anderen op het podium heeft gestaan, gaat ze het deze middag alleen doen. Ze vertelt een persoonlijk verhaal dat soms onbedoeld grappig is.

Verteller: Birgit Jongerius.













Mijn Ierse voormoeder ‘de piratenkoningin’ (vertelvoorstelling) - Het was rond 2010 dat Lisette voor het eerst het avontuurlijke verhaal hoorde over haar (vermoedelijk) Ierse voormoeder Granuille O’Maille. Hoewel deze legendarische vrouw eeuwen geleden leefde, in een totaal andere wereld en tijd, voelde Lisette meteen iets van herkenning. In deze beeldende vertelvoorstelling vertelt zij niet alleen het boeiende verhaal van deze Ierse piratenkoningin, maar legt zij ook de connectie tussen haarzelf en de legende waardoor het zowel actueel als universeel wordt.

Concept, tekst en spel: Lisette Mallee


VOORSTELLINGEN Zondag 18 augustus 2024


Gif gaat over een man en een vrouw die een kind hebben verloren, daarna zichzelf en ten slotte elkaar. Tien jaar na hun scheiding ontmoeten een man en een vrouw elkaar voor het eerst weer. De reden voor hun samenkomst is een brief.


Het toneelstuk Gif, van Lot Vekemans, is een van de meest gespeelde stukken van de afgelopen jaren. Lot Vekemans won de Taalunie Toneelschrijfprijs 2010 met deze toneeltekst en sindsdien is het regelmatig en in 21 landen opgevoerd.

Spel Margreet Feenstra en Guus de Ruiter. Regie: Rebekka Roozendaal. Tekst: Lot Vekemans





Troost - Een haperend telefoongesprek tussen vader en dochter na de dood van zijn vrouw, haar moeder. Hoe ver mag je gaan in het zoeken van troost bij de ander.

Spel: Karlijn Arkesteijn en Rob van Weegen. Regie Charissa van Rijswijk.


En daarmee komen we alweer aan het eind van deze Zes Zondagen Tuintheater 2024.

171 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page