top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMargreet Feenstra

Speellijst voorstelling Gif van Lot Vekemans

Bijgewerkt op: 16 apr.


Het toneelstuk Gif, van Lot Vekemans, is een van de meest gespeelde stukken van de afgelopen jaren. En ja, nu gaan Guus de Ruiter en ik er ook mee aan de slag. We zijn al heel ver met de repetities onder leiding van regisseur Rebekka Roozendaal.


Gif gaat over een man en een vrouw die een kind hebben verloren, daarna zichzelf en ten slotte elkaar. Tien jaar na hun scheiding ontmoeten een man en een vrouw elkaar voor het eerst weer. De reden voor hun samenkomst is een brief.


Lot Vekemans won de Taalunie Toneelschrijfprijs 2010 met deze toneeltekst en sindsdien is het regelmatig en in 21 landen opgevoerd. Ze schreef de vrouwenrol voor Elsie de Brauw, die hiervoor werd bekroond met de Theo d'Or 2011 voor beste vrouwelijke hoofdrol. In Nederland nog niet zo lang geleden door Stefan de Walle en Carine Crutzen.


Best ambitieus dus, om dit stuk te willen brengen. En toch gaan we de uitdaging aan. Hoewel het verlies van een kind een grote rol speelt in Gif, gaat het stuk ook over verlies in het algemeen, over twee partners die elkaar wel willen vinden maar daartoe niet in staat zijn. Of lukt het hen toch?


Guus de Ruiter en ik houden nu al van deze tekst, die zoveel in zich draagt dat het stuk zich bijna vanzelf speelt. We hopen er weer een ontroerend mooie en intieme theatervoorstelling van te kunnen maken, vergelijkbaar met de eenakter Kwelling van Herman Heijermans die we hiervoor ten tonele hebben gebracht. Maar dan toch weer helemaal anders.


Spel: Margreet Feenstra en Guus de Ruiter

Regie: Rebekka Roozendaal

Tekst: Lot Vekemans


Speellijst

De verwachting is dat we Gif ver in het voorjaar van 2024 als try out spelen en vanaf de vroege zomer tot en met de late herfst van 2024 een aantal keer zullen brengen. Onder andere in Zeist, Wijk bij Duurstede en... waar dit gif ons verder brengen zal.


Wat al vaststaat:

  • zondagmiddag 18 augustus 2024 bij TuinTheater Wijk bij Duurstede

  • twee voorstellingen met nagesprek in Zeist (tussen juni en december 2024, data volgen)

  • 1 november 2024 Artishock Soest.


Veel zin in, ook al betekent een goede vertolking iedere keer weer een diepe duik in gevoelens van verdriet en gemis. Maar gelukkig is er ook iets te (glim)lachen - tijdens het repetitieproces en straks ongetwijfeld ook tijdens de voorstellingen. Maak je de reis met ons mee? Meer speeldata zullen hierover volgen zodra deze bekend zijn.


Nieuwsupdate: we hebben van de gemeente Zeist subsidie ontvangen om de voorstelling twee maal aldaar te spelen met een nabeschouwing. Zo blij mee!



63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page