top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMargreet Feenstra

Sapperdeflap! We gaan zelf een pipowagen bouwen


In dit blog lees je hoe we from scratch zelf een pipowagen bouwen van zoveel mogelijk hergebruikte materialen en wat we zoal meemaken tijdens het bouwproces.






Stap 1. Hooiwagen ophalen

Mijn echtgenoot mag op trekker rijles. Bij de buurman. Als hij slaagt, kan hij de hooiwagen die we in Driebergen bij een boer hebben gekocht, zelf ophalen. Maanden hebben we op Marktplaats gezocht naar een betaalbare platte kar in de buurt. En nu hebben we er een gevonden en gaat het dan echt gebeuren: we gaan een pipowagen bouwen. Van overwegend hergebruikt materiaal.


Waarom we kiezen voor een hooiwagen als onderstel? Hier kun je tot 10.000 kilo op bouwen. Daardoor kunnen we gangbare bouwmaterialen gebruiken en houtskeletbouw toepassen in plaats van lichtere kunststoffen toepassen zoals het materiaal waar bijvoorbeeld caravans van worden gemaakt.


Materiaal: hooiwagen uit 1978, inclusief plukjes hooi en grassprietjes die tussen de planken groeien

Afstand: Wijk bij Duurstede - Driebergen

Uren: zoeken op Marktplaats (maandenlang), trekker rijles, ophalen hooiwagen

Stap 2. Isolatie ophalen

We willen de pipowagen dubbelwandig maken en isoleren. Via Marktplaats vinden we een sloper die een hele verdieping in een kantoorpand ontdoet van tussenwanden en plafonds. Hier mogen we zoveel glas- en steenwol ophalen als we willen. Maar... het wordt niet voor ons apart gehouden. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Als ik de laatste benodigde platen van twee hoog door het raam naar beneden gooi, zie ik de volgende auto met aanhanger aan komen rijden. Zoveel complete platen van dezelfde dikte waren er nu ook weer niet, dus we waren net op tijd. De man die na ons door het afval struint, is gelukkig ook tevreden met zijn oogst. Anders zou ik me nog schuldig gaan voelen.


Materiaal: 73 platen glas- en steenwol van vijf centimeter dik

Afstand: Wijk bij Duurstede - Woerden

Bijzonderheden: ophalen in kantoorpand waar twee jongens gestructureerd de hele verdieping aan het leegtrekken zijn. Overal keurige stapels isolatiemateriaal, gipsplaten, metalen strips.


Stap 3. Ramen

Na een lange speurtocht vind ik twee ramen met dubbel glas op Marktplaats. We mogen ze gratis ophalen. Ze staan buiten. Bij de grote verbouwing moeten we zijn. Het regent. We parkeren voor het huis in aanbouw. Er is niemand op het terrein. Met onze goede kleding aan en zonder werkhandschoenen of rolmaat stappen we behoedzaam over de smalle strook langs de steigers over het bouwterrein.


Er staan drie kozijnen en vijf losse ramen op een smalle strook aan de zijkant van het huis. We puzzelen twee complete sets bij elkaar, praten extra hard omdat we denken dat we zo geen argwaan wekken bij de buren, groeten alle mensen die langslopen uitbundig en laden onze buit zo onhandig in dat het lijkt alsof we nog nooit iets met onze handen hebben gemaakt.


Materiaal: twee dubbele uitzetramen met dubbel glas en inclusief kozijnen

Afstand: Wijk bij Duurstede - Heeswijk-Dinther

Bijzonderheden: we trakteren onszelf op een koffietoogoo (op z'n Hollands uitgesproken, zo noemen wij dat tegenwoordig) met een portie onmeunig lekkere cheesecake. Als we achter de kerk een plekje zoeken om deze traktatie te nuttigen, raken we in gesprek met twee vrijwilligers van een sociaal project. Hier moestuinieren Heeswijk-Dinthenaren samen. De oogst wordt gedeeld.


Stap 4. Schetsen, schetsen en schetsen

Plannen maken kost bij ons veel tijd. Wij hebben driekwart jaar nagedacht over wel of niet zelf iets bouwen. Maken we een pipowagen, tiny house of trekkershut op wielen (en daarmee dus met of zonder douche en toilet?); helemaal zelfbouw of op basis van een bouwkeet, bestelbus of caravan; romantisch of rechttoe rechtaan; voor bewoning, vakantiegangers of logés; off grid of met basisvoorzieningen; met een takelbed, opklapbed, onderschuifbed, vast bed of bedstee? En ga zo maar door.


We zijn uitgekomen op een romantisch ogende zelfbouw pipowagen met douche en wc, met vast bed, keukenblokje, verwarming, elektra, bordes en toegangstrap. Maar dat kan in de loop van het bouwproces uiteraard allemaal nog veranderen... Want: zal het allemaal wel passen op die paar vierkante meter? En vinden we de hergebruikte spullen die we hiervoor nodig hebben?


Materiaal: een stapel A4 printpapier, potlood, gum, meetlat, papierbak voor onbruikbare tekeningen, koffie, thee, koekjes en bier

Afstand: lekker aan de eettafel thuis

Bijzonderheden: blijven variëren tot het klopt en dan tijdens de bouw alles weer aanpassen


Stap 5. Balken, planken, balkjes en plaatmateriaal

Voor het timmeren van de opbouw en het afwerken van de buitenmuren hebben we hout nodig. Veel hout. Via Marktplaats kunnen we pallets ophalen die zijn gebruikt voor het vervoeren van natuurstenen keukenbladen. Deze zijn een paar meter lang. De ruwhouten planken (2,4 tot 3 meter lang) en balkjes (idem, 5x5 cm) hiervan kunnen we goed gebruiken om een frame van te maken en om de buitenwanden mee af te werken. De pallets moeten stuk voor stuk uit elkaar gehaald worden en alle spijkers moeten eruit. Dat zijn er een paar honderd.


Op het onderstel van de pipowagen willen we eerst een balkenlaag aanbrengen. De muren willen we maken van houten frames met underlayment ertegenaan. We vinden het plaatmateriaal bij een sloper. (Hij noemt het underleem, schattig hè?) Mooi om te zien hoe netjes er op de sloperij wordt gewerkt. Alle materialen worden keurig gescheiden. Houtresten worden vermorzeld met een grote grijper. Herbruikbaar hout wordt apart gehouden - voor de haard of voor mensen zoals wij. Het terrein is netjes aangeveegd, weids opgezet en overzichtelijk.


De underlayment platen leggen we thuis voor de zekerheid eerst een tijdje te drogen in de zon. Ze zijn echt gebruikt - wat weer extra werk oplevert - maar dat vinden wij niet erg. Blijkbaar. Hoewel, ik krijg af en toe wel een ongemakkelijk gevoel bij de hoeveelheid werk die ons nog te wachten staat.


Waarom doen we dit ook weer met allemaal afgedankt materiaal? Oh ja, omdat het een sport is om te zien of het lukt om een pipowagen te bouwen met hergebruikt materiaal, omdat het veel minder kost, omdat het minder slecht is voor het milieu en omdat je nog eens ergens komt in coronatijd.


Materiaal: forse stapel ruwhouten planken en balkjes (2,4 en 3 meter lang), 7 nieuwe en oude balken (3 tot 4 meter lang), 18 underlayment platen van verschillende afmetingen van 18 en 9 millimeter dik.

Afstand: Doorn (drie keer) en Eck en Wiel

Bijzonderheden: het contact van de keukenbladenpallets gebruikt de latten zelf voor het potdekselen van zijn tweede huis in Frankrijk. Hij heeft nu zelf voldoende materiaal en stelt de rest aan ons beschikbaar.


Stap 6. Slopen!

We gaan van start. Eerst duwen we de hooiwagen naar onze achtertuin, zodat eventuele gasten van ons vakantiehuisje straks geen last hebben van een vervuilde horizon. (Overigens werken we niet aan de pipowagen als er vakantiegangers op het terrein zijn.)


Om het totale bouwgewicht te beperken en de vloerhoogte te verlagen, slopen we de - deels vergane - houten vloer van de kar en slijpen we het ijzeren frame gedeeltelijk weg. Het kost veel hoofdbrekens om te bedenken hoe we de houten opbouw stevig aan het ijzeren onderstel vast kunnen maken. Met kikkerplaten? Met houten latten? Met extra laswerk? Met meerdere van deze opties? We zijn nogal van 'al doende leert men' en besluiten dan ook tijdens het proces hoe we het gaan aanpakken. Ik zaag ook alvast de eerste vloerbalken op de juiste breedte: 2,3 meter. De reststukken kort ik in tot stukken van 59,5 centimeter.

De ijzeren dwarsbalken zijn te kort of te zwak. Erick slijpt ze eraf. Zo houden we een stevig frame over.

Dit kan in de ijzerbak. Hoewel... sommige I-profielen gaan we toch hergebruiken.

Onze kat Kas inspecteert het onderstel. Het keuringsrapport ontvangen we over een paar dagen als kattebelletje.

Stap 7. Nog meer bouwmaterialen verzamelen

Het hagelt, regent en sneeuwt. Te koud en te nat om buiten te lassen. We brengen binnen uren door met het zoeken naar geschikte gratis of übergoedkope bouwmaterialen.

We vinden:

- een pipowagenwaardige houten entreetrap met leuning met mooi versierde trappalen: gratis

- een roomkleurig Sphinx duoblok toilet (de muren zijn te licht voor een hangend toilet): gratis

- acht gemêleerde vloertegels in beige tinten van 25 x 75 cm voor de badkamer: gratis

- een opklaptafel die tevens dient als spiegel (huh? hoe dan?): gratis

- een wastafel (of eigenlijk twee, of nee, eigenlijk drie, want de man van het toiletblok mailt later dat hij ook een wastafel in dezelfde stijl over heeft): gratis

- een elektrische kachel: gratis

- EPS voor de vloerisolatie van de buren: gratis. We hebben bij hen een atelier gebouwd van voornamelijk hergebruikt materiaal en daar is nog het een en ander van over. Ook dat krijgt een nieuwe bestemming.

- 1 ontbrekende houten balk voor de vloer gekocht bij de houthandel voor 15,- euro.

- ter bescherming van de carrosserie een pot tectyl nieuw gekocht voor 15,95 euro.


Uiteraard maken we wel wat kilometers om alles op te halen. Dat kost ook veel tijd. Maar in deze periode van lockdown, waarin zo weinig mag en kan, is ieder ritje een uitje. Bijkomend voordeel: onze topografische kennis neemt toe. Zo weten we nu dat er een Elst is in Utrecht en in Gelderland. Slik. En dat de ene Elst helemaal niet op de terugweg is vanuit Arnhem. En dat je daardoor veel te laat komt op je volgende afspraak. En dat je daardoor maar heel even kunt blijven borrelen tot de avondklok in gaat.


Stap 8: Balkenvloer maken en monteren

Met het oude lasapparaat van mijn vader verlengen we de basis met vier I-profielen die we eerder elders van de carrosserie hebben verwijderd. Zo wordt het onderstel in totaal vijf meter lang. Van ijzeren 'dingen' - echt geen idee welke functie deze voorheen hebben gehad - die we ooit gratis van Marktplaats hebben gehaald voor 'je weet maar nooit' maken we 32 plaatjes die staand op het onderstel worden gelast. Hier passen de acht houten balken tussen die de vloer van de pipowagen gaan vormen. De meeste vloerbalken zijn vastgemaakt met draadeind dat we nog ergens hadden liggen.

Goede buren zijn in deze stap onmisbaar:

- de plaatjes mogen 'geknipt' en van gaten voorzien worden bij het bedrijf van buur 1

- de ijzeren 'dingen' voor 'je weet maar nooit' zijn ooit opgehaald door buur 2

- toen het lasapparaat net op het laatst haperde, bracht het lasapparaat van buur 3 uitkomst

- en, niet te vergeten: alle materialen die we hebben opgehaald maar niet kwijt kunnen op eigen terrein mogen zolang bij buur 4 staan


Wat een rijkdom, zo'n behulpzame en betrokken buurt!

Om zoveel mogelijk ruimte te creëren voor alles wat een pipowagen nodig heeft, maken we een (geïsoleerde) bak tussen de wielen, hoger dan de achteras, voor het geval we eens een hobbeltje over moeten.

Met induline zwart gemaakt luik aan de voorkant met twee handvatten zodat we altijd makkelijk bij de inhoud van de bak kunnen.

De zijkanten van de vloer zijn bevestigd. Hierop komen de houten frames voor de buitenmuren.


Materialen:

- pot induline om houten bak zwart te kunnen maken 45,- euro

- de isolatie voor de vloer hadden we deels zelf nog, maar een groot deel hebben we bij de buren mogen ophalen: gratis

- de isolatie wordt tussen dampremmende en dampdichte folie aangebracht: 110,- euro voor twee rollen.


Stap 9 vloer isoleren en inpakken

Het frame wordt voorzien van dampremmende en dampwerende folie met daartussen isolatiemateriaal. De piepschuimplaten hebben we gekregen van buren. De naden van het folie wordt met tape aan elkaar gehecht.


Stap 9 Chassis in de tectyl

Ter bescherming tegen de elementen zetten we het chassis in de tectyl.

Stap 10 Muren maken in houtskeletbouw

Met balkjes van 5x5 cm bouwen we vier frames. Voor elke buitenwand een. De frames verstevigen we met schorren in de hoeken. De ene korte zijde krijgt een groot raam. Dat sparen we uit. We brengen twee soorten bouwfolie aan met daartussen isolatiemateriaal.

Hieronder zie je de buitenwand aan de korte zijde met uitsparing voor het raam.

Hetzelfde frame maar dan met bouwfolie en isolatiemateriaal ertussen.

Foto hieronder: de lange zijde. We hebben nu echt snel alle bouwmaterialen nodig om de uitsparingen op de juiste plaats te kunnen zetten. De zoektocht op Marktplaats neemt hysterische vormen aan.


Na zes weken speuren vind ik een mooie deur met dubbel glas, kozijn, zijramen en een los stuk erbij waar we een of twee andere ramen uit kunnen halen voor de keuken en de badkamer. Kosten 150,- euro. De kwaliteit is uitstekend te noemen. En dus loodzwaar. Moet net passen. Toch?


Ook vind ik een keukenblokje met twee kookpitten, een klein koelkastje en een wasbak met kraan. Ruilen voor een potje zelf ingemaakte kweepeer? Ja, dat mag. Het keukenblokje is studentikoos smerig maar mijn poetsbeurt geeft zodoende wel veel voldoening. De koelkast vertoont roest dus even kijken hoe lang die nog mee kan. Maar hij doet het. De pitten moeten we nog uitproberen. Fingers crossed! Een paar dagen later halen we twee lattenbodems op (gratis), elektrisch verstelbaar. Het bed wordt 160 x 200 cm. De ombouw maken we straks ook zelf. Twee nette matrassen van 80 x 200 cm zoeken we nog. Iemand?


Met dank aan de vrienden van Erick voor het sjouwen van de deur- en raampartij en dank aan de buren voor het beschikbaar stellen van opslagruimte voor alle bouwmaterialen die we niet meer kwijt kunnen in onze bijkeuken of schuur en dank ook aan andere buren voor het lenen van een afkortzaag.


Oh ja, kleine anekdote: het keukenblokje mochten we gratis ophalen maar de waterleiding moest wel door ons afgedopt worden. Omdat we op zondag wilden ophalen en de bouwmarkt op die dag dicht is daar in de omgeving, wilden we de afspraak verzetten naar maandag. Maar zaterdagavond gingen we bij vrienden op visite die toevallig weer van hún buren net twee afdekdoppen hadden gekregen. Nog in de verpakking. En die pasten! Dat vind ik dan weer zo bijzonder, he? Dus: dank ook aan de vrienden en de buren van de vrienden.


P.S.: opeens realiseer ik hoeveel mensen direct en indirect bij dit project betrokken zijn: de leveranciers van spullen, de makers en verkopers van bouwmaterialen, schoonmaakmiddelen en gereedschappen, de medewerkers en chefs in fabrieken, de schoonmakers in de winkels, de monteurs in de garage waar onze auto in onderhoud is, de ict-medewerker die betalingen mogelijk maakt, etcetera, etcetera. Die onderlinge samenhang, mooi is dat.

Net mikado, al die latjes.

Best indrukwekkend groot en hoog!


Stap 11. Een nieuwe schets

Een nieuwe lente, een nieuwe schets. Veel materialen zijn nu in the pocket dus we kunnen nu met reële maten gaan schetsen. Zie hieronder het resultaat. We komen tot de conclusie dat we in de natte ruimte geen plek hebben voor de wastafel. Tandenpoetsen kan dus aan het aanrecht. En de afmetingen van de douchebak die we nodig hebben weten we nu ook: 90 x 70. Iemand eentje over?


De schuifdeur van de badkamer (73 x 201: iemand een strak moderne deur over?) past aan een rail die tot naast het keukenblokje hangt, zodat je bij het aanrecht meteen extra ruimte hebt aan de rechterkant als de deur dicht is. De elektrische kachel past maar op één plek.


We hopen verder dat het volgende gaat lukken:

- hangkast in de badkamer die je van links naar rechts kunt schuiven

- lades onder het bed als kastruimte en als nachtkastje. Het bed kan echter niet te hoog worden in verband met het raamkozijn aan de korte kant

- opklapstoelen en een klein tafeltje moeten er los in komen

- hier en daar komen wandlampen

- hier en daar maken we planchets en planken om iets op te kunnen zetten

- de badkamer decoreren we in roomwit en beige, de rest van de pipowagen in zwart-wit.

Stap 12. Naar binnen

Het blijft maar koud en nat. We moeten steeds een afdekzeil op het bouwwerk leggen en dat er weer af halen als het weer droog is. Maar ook hiervoor dient zich in no time een oplossing aan. We mogen de pipowagen verder afbouwen in de schuur van een buurman.


De buurman komt met een oude trekker om de kar te verplaatsen. Om te kunnen manoeuvreren met de lange dissel zet ik het hek van de wei open. Als ik na een kwartier weer binnen zit en door het raam kijk, zie ik twee ooien en twee lammeren over het grind lopen. De vrijheid tegemoet. Mijn bezoek en ik spurten naar buiten, proberen de schapen voorbij te lopen zodat we ze kunnen terugsturen, maar ze raken steeds verder van huis. Eentje wil de helling naar de druk bereden dijk op. Ik vraag mijn bezoek of hij de oprit wil blokkeren en ga zelf op zoek naar extra hulp. De schapen raken verder op drift. Na een paar mislukte pogingen zie ik door het weiland een buurman aan komen rennen. Hij ziet de schapen loslopen en stuurt ze weer naar ons toe. Met z'n drieën krijgen we ze terug in de wei.


Maar goed, de pipowagen staat dus in de schuur. En had ik al verteld dat ik die dag ontzettend veel pijn had van een ontsteking aan mijn schouder zodat ik me bijna niet kon bewegen? Voor mij ligt het werk dus een tijdje stil.

Zoals je hierboven ziet, is het frame van de lange zijde verworden tot twee korte frames. Ook zijn ze nu verstevigd met een kruisverband. Weer een stukkie voortschrijdend inzicht in de praktijk. Aan de korte zijde met een uitsparing voor het raamkozijn komt het tweepersoonsbed. Aan de andere kant, op de foto vooraan: het toilet en de douche.


Alle buren die we vertellen waar we de pipowagen mogen afbouwen, vragen: 'Kan hij straks nog wel de deur door?' We denken van wel.


Overweging: maken we eigenlijk wel een pipowagen? Wordt dit niet eerder een verrijdbaar tiny house? Hmmm...

Het regent, het regent, het regent, de klompjes worden nat...

De afkortzaag van de buren draait op volle toeren. Vreemde naam overigens, afkortzaag. Ooit een zaag ontmoet die verlengt?


Stap 12 Spullen, spullen, spullen

Er zit wat vertraging in het bouwproces. Alle bouwmaterialen moeten versleept worden naar de nieuwe werkplek. We rijden vijf keer met de aanhangwagen heen en weer. Daarnaast is de 24/7 Marktplaatswinkel ons gunstig gezind. We halen twee prachtige matrassen op (gratis!), een lichtgewicht tussendeur voor de badkamer (nu nog te breed maar hopelijk op maat te zagen) en kopen voor 30,- euro een thermostaatkraan met douchestang, slang en douchekop van Grohe.


De bijkeuken en de achtertuin liggen vol spullen. Het lijkt hier wel een uitdragerij. Soms vliegt het me aan. Hoe vaak de bijkeuken in de afgelopen jaren al als opslag heeft gediend! En nu liggen er twee matrassen in mijn kantoor. Maar goed, het is voor een goed doel.


Heel fijn: bij Kringloop Noppes in Houten (top adres!) hebben ze momenteel veel nieuwe dekbedden, matrassen en toppers. Hier vinden we een all seasons 2-persoonsdekbed, nog in de verpakking, voor 15,- euro. Slapen kan dus al. Nu alleen nog het bed bouwen...


Spullen, spullen, spullen. Als volleerde hoarders struinen we Marktplaats af. Als we daar niet vinden wat we nog nodig hebben, stappen we over naar de website van Hornbach, Bol.com, Elektrischeboiler.eu. We schaffen aan: een elektrische boiler aan van 750 Watt die je op drie manieren kunt plaatsen: verticaal en horizontaal, met aansluitingen links of rechts. Kosten: 290,- euro inclusief verzending. Het toilet wordt straks voorzien van een Sanibroyeur. Deze pompt tot 80 meter ver. Kosten 122,- euro. We vinden een tweedehands douchebak van 70 x 90 cm met sifon voor 40,- euro.


Het bouwen an sich gaat wat trager momenteel. Ander werk gaat voor. Er moet ook gewoon geld in het laatje.

De dwars geplaatste wanden voor de badkamer staan. Rechts het gat voor de afvoer van het toilet.

Voor de wand staat de douchebak van 70 x 90 cm.

Voorbereidingen voor het monteren van de thermostaatkraan. Op de grond waterleiding van flexibele buis.

De elektrische boiler en de Sanibroyeur passen gelukkig prima in de bak die we onder de wagen hebben gemaakt.

De technische ruimte is ook van deze kant te bereiken.

We hebben een ongenode gast. Brrr. Een hoornaar.

De tengels die Erick op de buitenwand schiet, hebben we van vrienden gekregen.

Voor het geval je denkt: hee Margreet, doe jij eigenlijk nog wel eens iets aan de pipowagen? Ja, dus. Bij vlagen. Hier sta ik heel zen de tweedehands multiplex platen schoon te schrobben. Eerst met bleek en dan met schoonmaakazijn. Best een klusje. Maar lekker in de zon. Dat heb je als je met tweedehands bouwmaterialen werkt: meer werk.


Erick heeft de ondervloer gelegd van grotere en kleinere stukken tweedehands 18 mm dikke multiplex platen. We hebben net genoeg! De binnenmuren maakt hij van 9 mm dik multiplex. Die zijn ook grotendeels bevestigd op de houten frames. We hebben nog een paar extra platen nodig om dit af te maken. Iemand?


Daarnaast heeft Erick een mal gemaakt voor het getoogde dak. Zie de foto hieronder. Het idee is om deze te vervaardigen uit verschillende lagen aan elkaar bevestigde multiplex platen van 18 mm; drie of vier lagen naast elkaar. Ook die hebben we dus nog nodig. Tips zijn welkom.

En weer door! Het raamkozijn en het dichte raam zijn geplaatst.

In de ruimte boven het kozijn komt een extra verstevigingsbalk.

Stap 13 Ook nieuwe materialen

Helaas lukt het niet om alle materialen tweedehands te vinden. We moeten een paar balkjes kopen (30 euro voor twee balken van 5 meter!) om de bovenkant te verstevigen. En uiteraard zijn we goede klant bij Hornbach voor dozen vol schroeven, waterleiding, compriband, hoekplaatjes, koppelingen, zaagjes, boortjes en andere onderdelen die slijten, hoekankers, en ga zo maar door. Kosten: 300,- euro grofweg.

Ramen hangen erin. En even keukenblokje en badkamerdeur op de juiste plek zetten om alvast een idee te krijgen van hoe het gaat worden. Rechts een wand van planken met messing en groef die we van vrienden hebben gekregen.

Vandaag het raam en het houten wandje geschuurd en het keukenblokje ontsmet. De kookplaten zijn dusdanig aangekoekt dat ik met een plamuurmes en glasschraper te werk ga. Erick maakt een bed ombouw. Het onderstel geeft ook extra stevigheid aan de constructie.

We proberen ook de elektrisch verstelbare bedbodems: ja, ze doen het! Dat wordt best luxe slapen.

Het ziet er nu allemaal nog niet uit. Maar dat komt helemaal goed. Geloof me.

We zijn gaan shoppen. Gewoon in een echte winkel. Nieuwe materialen dus. Ik heb voorstrijkmiddel gekocht - en diezelfde dag nog aangebracht op de wanden. Daarnaast hebben we tapijttegels aangeschaft voor het middenstuk en zeil als wandbekleding voor de doucheruimte. Wij doen het graag anders.


Via Marktplaats vind ik vrolijke rood-met-witte stippen gordijnen. Daarmee wordt de kleurstelling van het woon-slaap-kook-gedeelte zwart-wit-rood. (Dat zijn wel erg veel streepjes in een paar zinnen.)


Al deze aankopen bij elkaar verhogen de uitgaven aan dit vakantiehuisje op wielen met 317,50 euro. Steeds floept een liedtekst van Frank Boeijen in mijn hoofd: "Denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart." Zo'n interieur dus. En daarom kon ik onderstaande accessoire niet laten liggen in de winkel.

Een paar dagen later... Het nog ontbrekende kozijn is door vrienden van onze achtertuin naar de werkplaats gebracht. Met een takel hijst Erick het geheel omhoog.

We worden goed in de gaten gehouden tijdens het werk.

Zo. Meteen meer een huisje met het laatste kozijn erin.

Owww.... bij Kringloopwinkel Noppes in Houten weer zoveel mooie spullen gevonden. Een nieuwe (!) rubberen mat voor op het bordes, een nieuwe (!) douchestang, een hele (!) rol renovatiebehang, een nieuwe (!) uitschuifbare gordijnroede. (En een prachtige paarse baljurk, maar dit terzijde.)


De volgende dag rijden we nogmaals naar Noppes om drie rode stapelstoelen op te halen, grappige mokken en wat andere huishoudelijke artikelen. Er is een thema voor het interieur en daar zoek ik nu telkens spullen bij.

Weer zoiets moois: Erick was al weken aan het overwegen hoe hij de togen voor het dak zou kunnen maken. Uitzagen uit platen underlayment? Dan zouden we wel heel veel platen moeten hebben.


Stap 14 Uitstelgedrag loont (soms)

Het uitstelgedrag loont. Een buurman geeft ons een stapel houten balken waar mooie stevige toogdelen uit gezaagd kunnen worden. Twee blijven er in het zicht. De rest verdwijnt later achter betimmering. Maakt de constructie als geheel buitengewoon stevig. En het levert een behoorlijke stahoogte op. Erick is op klompen 198 cm.

Over de hele lengte komt een nokbalk voor extra stevigheid en om een lamp aan te kunnen ophangen. Vanaf het midden legt Erick de nieuwe (!) kraaldelen (297,- euro) neer.

Stap 15 Afwerken en decoreren is begonnen

Het gaat ineens hard. Vooral aan de binnenkant. En de kosten lopen net zo hard mee op. Als je een beetje wilt voortmaken, en een einde aan je project wilt breien, is het soms praktischer om nieuwe materialen kopen. Zelfs als je zo'n fanatieke kringloopbezoeker en Markplaats verslaafde bent als ik.


Ik vermoed dat we weer voor zo'n 2.000,- euro aan bouwmaterialen en interieurinrichting hebben uitgegeven. Daar zitten grote uitgaven bij aan 5x5 cm balkjes en powerplex platen voor het dak, plakbaar epdm als dakbedekking, en wat al dies meer zij. En vergeet niet al die kleine bedragen bij elkaar voor al die soorten schroeven, kit en dingetjes zus en zo.

Van de creatieve buurvrouw mag ik een paar fijne penseeltjes lenen voor mijn decoratie ideeën.


Meerdere buren die af en toe komen kijken hebben gezegd dat de pipowagen eigenlijk té mooi wordt. Nou, een beter compliment kunnen we niet krijgen, toch?

Stap 16 Huisje inrichten

Uiteraard blijf ik mijn best doen om bij de kringloopwinkels in Houten en Zeist zoveel mogelijk tweedehands interieurartikelen te vinden. Ik kies alles zoveel mogelijk binnen het thema en de gekozen kleurstelling. Het liefst zou ik straks, als alles klaar is, overal een kaartje aan hangen met uitleg over de herkomst, zodat iedereen ziet hoe leuk het kan zijn om een grotendeels tweedehands interieur bij elkaar te sprokkelen.

Ik verbaas me erover hoeveel spullen we nodig hebben voor een enkele pipowagen. Soms vergeet ik dat we eigenlijk een compleet huisje inrichten.


Kleine ergernis als je zoals wij in korte tijd veel spullen koopt: wat kost het veel tijd om al die prijsstickers te verwijderen! Dat geldt ook voor nieuwe bouwmaterialen:overal zitten stickers op. Ik begrijp steeds beter dat bouwvakkers die vaak laten zitten.

Ik leef me uit op de wanden. Moeilijk om goed op de foto te krijgen maar het is echt een heel sfeervol geheel geworden. Hierboven het uitzicht vanuit bed. Hieronder het hoofdeind.

De gratis deur die we hadden opgehaald past niet. Ik verkoop 'm op Marktplaats en daar geniet ik dan heel erg van. Erick haalt een rechttoe rechtaan binnendeur bij de bouwmarkt en een mooi hip ophangsysteem. De mozaïektegelrand boven het keukenblok bevestig ik met montagekit. Deze moet op moment van de foto nog worden gevoegd. Zo is het geworden:

Stap 17 Afwerking buitenkant


We twijfelen een tijdje over de afwerking van de buitenkant. De stapel gratis ruwhouten planken is te klein om de hele buitenkant mee te potdekselen. De ene korte zijde hebben we er wel mee kunnen bedekken. Maar hoe nu verder? Daarnaast: alle wanden potdekselen maakt het geheel best zwaar en geeft niet de uitstraling en mogelijkheden voor decoratie die we zoeken.

We willen nu voortmaken. Daarom besluiten we om de vijf platen powerplex (5,5 mm) die we voor het dak wilden gebruiken en al aan een kant met induline hebben behandeld aan de lange zijden te monteren. Zo kunnen we nu meteen verder en hoeven we niet weer eerst naar de bouwmarkt.


Thuis schrapen we alle houten planken die we in het afgelopen jaar hebben verzameld bij elkaar en rekenen uit of het voldoende is om de andere korte zijde mee te potdekselen. En verdomd: precies genoeg. Ik zaag de planken alvast op maat. Dan kan ik straks, als de nieuwe pot induline arriveert (hoppa, weer 90,- euro), meteen verder.


We besluiten om drie zijden zwart te maken en een zijde decoratief te beschilderen. Dat wordt nog een uitdaging, zo hoog en zo groot.

Erick gaat vandaag iets spannends doen: water aansluiten om te kijken of alles functioneert zoals bedacht. De keukenkraan: doet het! En lekt niet. Joepie! De stortbak van het toilet: doet het! En lekt niet. Joepie! De Sanibroyeur: doet het! En lekt niet. Joepie! De douchekraan: doet het! Maar @#$%#$%%$#!!!! Deze lekt. En niet zo'n beetje ook.


Grrr! Zijn we belazerd door de Marktplaatsverkoper? We hebben nog expliciet gevraagd of de kraan in orde was. Wat een domper. Gelukkig is Erick Mr. Patience himself. Hij gaat de kraan uit elkaar halen en kijken of hij deze kan fixen.


Stap 18 Voorkant opfleuren

Een deel van de 'voorkant' wil ik opfleuren. Letterlijk en figuurlijk. Uiteraard in dezelfde kleuren als het interieur. Zo is het geworden:

Ik merk dat ik haast krijg nu de pipowagen al zo ver gevorderd is. We hopen over een week klaar te zijn. Ben benieuwd of dat lukt!


Erick heeft de douchekraan inmiddels gerepareerd, gemonteerd en uitgetest. Lekt niet meer! Wat een kanjer, die man van mij.


We hebben nog een raam over dat we gratis hebben opgehaald. Ook die verkoop ik binnen een dag via Marktplaats voor een symbolisch bedrag aan een dame die een tiny house laat bouwen. Zo halen we de benzinekosten eruit.


We hebben op een rijtje gezet wat we tot nu toe kwijt zijn aan bouwmaterialen en interieur artikelen. Dat is best een flink bedrag bij elkaar. En dan hebben we nog veel tweedehands en gratis materialen gebruikt.


Maar we hebben dan wel een origineel, sfeervol, compleet ingericht, geïsoleerd, dubbelwandig plug & play oftewel turn key (vakantie)huis op wielen gemaakt met eigen douche, wc en keuken, elektrisch verstelbare bedden en een kachel voor koude dagen.


Tijd om deze heerlijke pipowagen slash tiny house slash hooihuisje aan te bieden voor verkoop of verhuur!


Stap 19 Voor het eerst naar buiten

Toch duurt dat laatste beetje werk iets langer dan gehoopt... En er komt ook steeds meer werk bij. Zo lijkt het althans.


Erick mag de kleine trekker van een van de buren lenen. Daarmee wil hij de pipowagen voor het eerst naar buiten rijden. Ik stel voor om de wagen eerst met de hand naar het midden van de loods te duwen omdat er niet veel ruimte is om te manoeuvreren met de trekker ervoor. Een pittig klusje met z'n twee maar de loods heeft gelukkig een gladde vlakke vloer.


Als de pipowagen een soort van recht voor de uitgang staat, koppelt Erick de wagen achter de trekker en rijdt het geheel kruipsgewijs naar buiten. En daar staat 'ie dan ineens in het gras!

Buiten schilder ik de velgen signaalrood, de dissel en de potdekselplanken zwart, ik zaag afwerklatjes en schiet deze vast, schroef de hoeklatten vast.


Stap 20 Dak erop


De lange zijden krijgen een 'lat' waarmee Erick een kleine overstek creëert. Verder brengt hij

rode en blauwe dampwerende en dampremmende folie aan op het dak met daartussen isolatiemateriaal die ingeklemd zit tussen balkjes van 5x5 cm. De tengels maak ik van plaatmateriaal dat we nog hebben. Daaroverheen komt powerplex, dat aan de binnenzijde eerst met induline is ingesmeerd. En hier komt epdm dakfolie overheen.

De wagen gaat aan het eind van de werkdag weer naar binnen.


De waterdichte epdm dakfolie is als pakket gearriveerd in een afmeting van 7x3 meter en dat weegt behoorlijk. Met z'n twee weten we het pak op de hooizolder in de loods te tillen. Vanaf hier vouwt Erick het uit over het dak. Dat is nog een behoorlijke klus. Daarna rollen we de helft in de lengte weer op, brengen lijm aan en plakken de epdm dakfolie vast. De ene helft vanaf de hooizolder, de andere helft vanaf ladders.

Ik heb al hoogtevrees als ik op een keukentrap sta, dus ik bibber wat af. Heel veel hulp kan ik daarboven niet bieden. Maar ik ben weer goed in andere dingen. Zoals spullen kwijtraken via Marktplaats. De platen isolatie die we over hebben, zijn binnen een dag opgehaald. Hij blij, wij blij.


Stap 21 Weer naar buiten en poetsen

De laatste weken ga ik met tegenzin naar de pipowagen. De deadline in juni is niet gehaald en die in juli ook niet. Niemand die daar last van heeft behalve wijzelf, maar goed. Het duurt me te lang. Ik verwaarloos de tuin, ik kook niet of minder uitgebreid, ik ben moe. Naast al dat fysieke werk aan de pipowagen en het schoonmaakwerk rondom het vakantiehuisje wil ik ook wel weer eens meer tijd en energie (vooral dat laatste) hebben voor andere dingen.


Ieder stapje vooruit is nu extra belangrijk omdat het ons dichter bij de eindstreep brengt. Erick maakt de epdm dakfolie aan de lange zijden vast met een lat, snijdt het af bij de korte zijden, monteert planken voor een leuke aanblik en kit de naad achter de plank af. Ook zagen en monteren we de laatste potdekselplanken aan de korte zijde.


Ik schilder voor het laatste het raam en het kozijn en poets alles: van binnen en van buiten. Is dat in ieder geval gedaan. En dan... Dan mag ons rijdend kind weer naar buiten. Wat is 'ie mooi, he?

Nu alleen nog de epdm dakfolie aan de lange zijden in een leuk motief snijden, de loodflap onder de deur in orde maken, twee gordijnen inkorten, een rioolontluchting maken en monteren, de korte zijden voor de tweede keer in induline zetten en een houten deurpost maken bij de deuropening naar de badkamer, en...


Oh ja, en inrichten. En natuurlijk verplaatsten! Dat wordt spannend. Kunnen we wel overal onder de boomtakken door?


Stap 22 Verkopen of verhuren?


Met hulp van een zeer trekkervaardige buurman staat de pipowagen in onze boomgaard, tussen de hoogstam fruitbomen. We voegen een bordes toe van gratis hardhouten vlonderplanken, en de trap die we maanden geleden gratis hebben gevonden via Marktplaats. Alles krijgt een lik verf en leuke plantenbakken en voilà: de pipowagen is klaar voor gebruik.


Na een paar weken rust zetten we de pipowagen te koop. Eigenlijk kunnen we er nog helemaal geen afstand van doen dus de prijs is daar ook naar. Weer iets later besluiten we om de pipowagen als vakantiehuisje aan te bieden. Heel spannend. Na een paar proefnachtjes door het buurmeisje van zeven en haar moeder en door vrienden besluiten we dat alles aanwezig is en dat alles werkt zoals bedoeld. En zie hier: gasten vinden het heerlijk om in dit romantische stulpje te verblijven. Dus voorlopig zal onze trots hier nog wel even staan.

Eind goed, al goed...





150 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2 Post
bottom of page